TERASZ

Szmogban a zöldség – Veszélyes-e a városi konyhakert?

A reggeli dugót nézed a paradicsom öntözésekor? Duplasáv mellett nő a bazsalikomod? Az autópálya a konyhakerted felé kanyarodik? Nézd meg, milyen veszélyei vannak a városi kertészkedésnek! Jöjjenek a kutatások ebben a témában!


Azt tudjuk, hogy az autók a kipufogóikon keresztül mennyi káros anyaggal terhelik meg a környezetünket: szálló por, kén-dioxid, szénhidrogének, üvegházhatásért felelős gázok és a lista nagyon durván hosszú, ráadásul egy forgalmas út nemcsak a közvetlen környezetében károsít, hanem 200 méteres sugárban is befolyásolhatja a levegő összetételét. De mennyi landol ezekből a kis zöldségeden?

Egy 2012-es vizsgálat során Berlin központjában az otthon termesztett zöldségeket elemezték és olyan nehézfémek jelenlétét figyelték, mint a kadmium, króm, ólom, cink, nikkel és réz. Kimutatták, hogy mindegyik jelen van a zöldségeken, sőt a kapott érték magasabb volt a boltban vásárolható zöldségekénél, és ezzel felhívták a figyelmet arra, hogy az otthon termesztett zöldség nem mindig egészségesebb a boltinál.
Amszterdamban egy országút melletti tetőteraszon végeztek hasonló vizsgálatot, és annyiban továbbmentek, hogy míg nagyjából ezeknek a fémeknek a jelenlétét ők is megtalálták a zöldségeken, hozzátették, hogy még így is mindegyik az EU-norma alatti értéket mutatja, sőt – és itt jön a lényeg – egy csapvizes mosás után szinte teljesen eltűnnek. Nagyjából ez az általános városi kertész álláspont ebben a témában.

Röviden: a levegőben terjedő szennyeződések rátelepszenek a növényekre, de könnyen lemoshatók.


A városi talaj
Más a helyzet, hogyha nem cserepekben ültetsz, hanem közvetlenül a városi földben szeretnél zöldséget termeszteni, pl. közösségi kertben. Ebben az esetben számolnod kell azzal, hogy a talaj tele lehet nehézfémekkel és egyéb szennyeződésekkel, mint az ólom (a nem ólommentes benzin korából), arzén, kadmium és a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH). Mindegyiknek komoly káros hatása van az emberi szervezetre és a levegőben terjedő részecskékhez képest ezt nem lehet egyszerűen lemosni. Nem tisztázott, hogy pontosan mennyi szennyezőanyag juthat így be a szervezetünkbe, de ha a városi földbe szeretnél ültetni, akkor kezdd egy talajvizsgálattal és/vagy építs magaságyást tiszta földdel.

Tehetsz még néhány dolgot a cserepes zöldségeid nagyobb védelmében:
 • kerítsd el: használj bármilyen kerítést, ami fizikailag elválasztja a forgalomtól, egy sima bambusz vagy nád árnyékoló is tökéletes. Ha gangon termesztesz, máris nyert ügyed van!
 • pakolj vastag mulcsréteget a zöldségeid köré (szalma, kavics, geotextil, fenyőkéreg stb.),
 • használj fátyolfóliát a zöldségek takarásához – főleg tavasszal és ősszel, és így még a meleget is benn tartod,
 • kertészkedéskor viselj kertészkesztyűt, hogy ne érintkezz a földdel,
 • mosd meg a kezed kertészkedés után,
 • válassz megfelelő zöldséget: általánosságban azok a zöldségek, amelyek termést hoznak – mint a paradicsom, a tökfélék, a gyümölcsfák és a bogyós gyümölcsök – a legkevésbé vannak kitéve a szennyezett talajnak, a gyökérzöldségek pedig a leginkább. A kettő között vannak a leveles zöldségek, amelyek besározódhatnak, úgyhogy érdemes leszedni az alsó leveleket és persze ezt is – mint mindent – megmosni. A gyökérzöldségeket pedig mindig hámozd meg.

Tedd ezt a kerted nagyobb védelmében:
 • építs magaságyást, és tegyél geotextilt a magaságyás aljára a régi és az új föld közé. Az ágyás melletti részt mulcsozd vagy burkold le.
 • minden éven frissítsd a talajt új komposzttal. A talaj legyen jó vízáteresztésű, hogy a nehézfémek – ha vannak – könnyebben távozhassanak.
 • a földet ne vidd be a lakásba, tisztítsd meg kint az eszközeidet, cipődet és a kesztyűdet.
 • inkább nedves talajjal dolgozz, hogy ne lélegezd be a port.
  Ezek után, hogy jól megijedtél, hogy most akkor tele vagy nehézfémekkel, azt a részt újra kihangsúlyoznám, hogy a cserepes ültetésnél vagy magaságyásban, a zöldségek megmosása után semmilyen veszélynek nem vagy kitéve. Csak ne edd meg a földet…
  Hajrá-hajrá urbán kertészek!
  Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
  Egyéb – nem linkelt – felhasznált irodalom:
  http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/291na1_en.pdf
  https://blogs.cornell.edu/smallfarmsprogram/files/2012/03/GuidetoUrbanFarminginNYS_160524-2-zninvt-196uuxg.pdf
  http://grist.org/food/is-it-safe-to-eat-veggies-grown-near-a-busy-city-street/
  https://www.epa.gov/sites/production/files/2014-03/documents/urban_gardening_fina_fact_sheet.p

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

4 Comments

 1. piroska józsefné

  Kedves Dominik.
  Nagyon tetszik a blog.
  Követni fogom , mindig.
  Tetszik ha a fiatalok odafigyelnek ezekre e fontos tudnivalókra.
  Szép napot. És a kislány ezért is olyan gyönyörü mert sok finomságot kap.
  Minden jót kivánok a masszirozó néni. magdi

  Reply
  1. Dominika Author

   Kedves Magdi!
   Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik!
   Minden jót és nagyon jó kertészkedést,
   Dominika

   Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.