DIY, KONYHAKERT

DIY: Hogy készíts fóliaalagutat? Videóval.

Téli védelem fóliaalagúttal – egyszerűen és gyorsan.

A saját fóliaalagút készítése fél órás projekt és nem is nagy költség. 

Mire jó a fóliaalagút?

 • Használd ősszel, hogy a növekvő zöldségeid még tovább nőhessenek. Az én alagutam alatt most él és virul néhány levélzöldség: a téli káposzta, leveles kel, mángold, petrezselyem, cékla, és bébi édeskömény.
 • Használd télen, hogy a kifejlődött zöldségeidet védd a sok esőtől, hótól, jégtől és nagy széltől.
 • Használd tavasszal, hogy a fólia alatti melegben korábban vethesd el a magokat.

Mire lesz szükséged?

Egy sztenderd 1,20×3 méteres ágyáshoz számolva:
 • Műanyag fóliára vagy fátyolfóliára – 3 méter hosszú ágyáshoz 5 méter fólia kell. Szélességben 4 méter széles fóliát vettem, mert az volt a legkisebb, de 3 méteres is elég lenne.
 • 4 db 2,5 méter hosszú bambuszrúdra vagy 4 db 2,5 méter hosszú 0,5″-es (1,2-1,5 cm átmérőjű) KPE-csőre az ívekhez.
 • Ha KPE-csövet használsz, akkor ahhoz 8 db 30 cm-es vasrúdra.
 • Még 1 db 3 méteres bambuszrúdra vagy lécre az ívek összefogásához.
 • Kötözőre.
 • 8 db csipeszre (minél nagyobb és erősebb, annál jobb).

Fóliaalagút építése lépésről lépésre:

 1. Készítsd el az alagút íveit!

  Az ívek magassága attól függ, hogy mit termesztesz, mennyire magasak a zöldségeid. Ha nincs az ágyásodban kelbimbó vagy leveles kel, ami igazán nagy méretűre képes megnőni, akkor 4 db 2,5 méteres cső elég lesz. Barkácsboltban szerezd be a csöveket, azokhoz pedig a vasrudakat. Először szúrd a földbe 15 cm mélyre a vasrudat és arra illeszd rá a csövet. Ha olyan (bal)szerencsés vagy, mint én, hogy tele a kerted bambusszal, akkor vágj is kis négy hasonló hosszú ágat, metszd le az oldalsó leveleit, ágait és szúrd bele az ágyásokba. Én magaságyással dolgozom, de ez ugyanígy működik a sima ágyásoknál is.
 2.  Kösd össze az íveket!

  Hagyj körülbelül 90 cm-t az ívek között, és a tetejüket kösd össze még egy léccel vagy bambusszal, hogy stabilabb legyen a szerkezet. A bambuszág végére én egy puha szivacsot kötöztem, hogy a fóliát ne szúrhassa ki.
 3. Jöhet a fólia!

  Húzd rá a fóliát, és igazítsd úgy, hogy ne feszüljön, de ne is legyen túl laza. Rögzítsd csipeszekkel a fóliát az ívekhez, és ez alá is tehetsz szivacsot, hogy a csipesz egy erős szél esetén se karcolja a fóliát. Ha a fólia túl feszes, akkor le fogja dobni a csipeszeket, akkor lazítanod kell rajta.
 4.  Rögzítsd jó erősen a talajhoz!

  A fóliaalagutat úgy kell a talajhoz rögzíteni, hogy egy szeles estén is nyugodtan tudj aludni. Erre több módszer is van:  az egyik oldalát, amit nem tervezel emelgetni, a föld alá áshatod – ez a legbiztosabb: csak húzz egy csíkot kiskapával a talajban, nyomogasd bele a fólia végét, és lapátold rá a földet. A másik, hogy erős kövekkel, téglákkal lapítod le a fóliát – ezt se hevenyészve tedd, hanem tényleg úgy, hogy a szél ne juthasson a fólia alá. Az egyik kedvenc módszerem viszont az, hogy egy bambuszrúdra tekerem a fóliát és azt a talajhoz rögzítem sátorkampókkal. Ehhez szoktam még kövekkel is ráerősíteni, mert elég porhanyós a talajom, viszont így könnyen mozgatható akár az oldala is.
 5.  Nézd meg az alagút építését a videóban:

   

Mire figyelj?

 • Ősszel és télen műanyag fóliával használd, tavasszal pedig fátyolfóliával, hogy a hosszabb nappalok ne melegítsék túl a levegőt.
 • Bár a vegetációs időszakban nem kell sok víz a növényeknek, azért ne felejtsd el locsolni, mert a fólia alatt nem éri víz.
 • A zöldségek ne legyenek az ágyás szélén, néhányat én is kiástam és beljebb is ültettem, hogy ne érjen a levele a fóliához, amitől télen meg is fagyhat a növény.
 • Rendszeresen szellőztesd az alagutat, hogy friss levegő érje a zöldségeket, és a gombák nem tudjanak felszaporodni.
Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.