KONYHAKERT, NÖVÉNYISKOLA

Hogyan tervezd meg az ágyásodat? – Útmutató a zöldségsudokuhoz!

Egy jól megtervezett ágyással sokkal nagyobb a hozam és a sikerélmény.

Az a jó a konyhakertészetben, hogy nagyjából mindegy, mit rontottunk el előző éven, minden évben tiszta lappal lehet indulni. Vegyél is elő egy tiszta lapot és ceruzát, vagy nyiss meg egy új Excelt és indulhat a sakkozás a zöldségekkel!

Rajzold meg a terepet!

Mérethűen, mondjuk egy kocka = 25 vagy 50 cm. Ne hagyj ki semmilyen területet, amit ültetéshez használnál – nekem külön listám van az ágyásokon kívüli növényekről: amik a fűszerkertben vannak, a kerítésre futnak fel, és amiket kaspókba vagy ládákba ültetek, mert például a konyha közelében szeretném tudni. Ha papíron dolgozol és van hozzá érzéked, akkor egy vastagabb kartonpapírra, díszesebben megrajzolt kertet is készíthetsz erős kontúrokkal, és arra rá egy áttetsző zsírpapírra írhatod fel az ültetendő zöldségek nevét – így nem kell mindig újrarajzolni az alapot. Mivel én hónapokra lebontom az ágyástervem, ezért nekem egyszerűbb Excelben tervezni.
Vizuálisabb típusoknak ez is egy lehetőség.

Aranyszabályok.

 • Mixelés: ha egy ágyásban csak egyféle zöldséget termesztesz, akkor az sokkal jobban vonzza a kártevőket, úgyhogy mixelj ágyáson belül! Ez alól kivétel lehet, hogyha ugyanattól a kártevőtől védenéd meg az ágyásod, mert például egy teljes ágyás káposztaféléket termesztesz – lefeded fátyolfóliával és a káposztalepke tehetetlen. Én még így is a mixelés pártján vagyok, mert okos társítással a föld tápanyagai sem ürülnek ki.
 • Növénytársítás. A biokertészeknél bevett gyakorlat a jó zöldségszomszédok egymás mellé ültetése. Hogyan tudják segíteni egymást a zöldségek? Elriasztják a másik kártevőit, odavonzzák a beporzó rovarokat, feltöltik a talajt olyan tápanyaggal, amelyikre a másiknak szüksége van a növekedéshez. A rossz növénytársítással pedig gátolni tudjuk a növekedést, mert lehetséges, hogy a két növény ugyanazért a tápanyagért harcol a talajban, vagy pont olyan tápanyaggal tölti fel a talajt, amelynek a túltengése rontja a másik megfelelő fejlődését. (A bejegyzés végén lesz egy link egy jó növénytársítás táblázathoz) Gondolj csak a saját szomszédodra és megérted, milyen fontos is ez! (vicc)
 • Vetésforgó. Egy alapos mixelésnél nem biztos, hogy szükség van vetésforgóra, de ha nagyobb tömegben ültettél előző évben ugyanolyan családba tartozó zöldséget, vagy ellepték a kórokozók és félő, hogy átteleltek a talajban, várva egy újabb jó kis élősködésre, akkor tervezd át a növényeket! Évről évre ebben a sorrendben követhetik egymást: 1. burgonyafélék (itt van a névadón kívül a paprika és a paradicsom is) 2. gyökérzöldségek + hagymafélék 3. káposztafélék 4. hüvelyesek. Majd újraindul a kör. A tökfélék és saláták bárhová beilleszthetők, csak forgasd őket is egymás után.

Jöhetnek a zöldségek!

 1. Melegkedvelők: stoppold le a legnaposabb helyeket a sok fényt és meleget igénylő értékes zöldségeknek, mint a paradicsom, paprika, padlizsán.
 2. Terülők: a cukkini és a tökök nagy helyet foglalnak el a szertefutó leveleikkel, nekik is speciális hely kell. Nálunk a magaságyások legszélére kerülnek, hogy az ágyásból kifutva terülhessenek el arra, ahol nem zavarják a járást. Van, aki ezeket is felfelé futtatja – nagyon kis helyen én is így döntenék.
 3. Felfelé futók: a borsó, a bab, az uborka és a paradicsom tartozik ide elsősorban. Az ágyásokban olyan helyre tervezd őket, ahol nem árnyékolnak másokat – mint a csoportképeken, a magasak legyenek hátul. Ez alól kivétel, hogyha pont az árnyékolás a célod, mert például a salátaféléket óvnád a sok nyári napsütéstől. Nálunk minden ágyásban van egy tartóoszlop az É-i oldalon, amire a paradicsom és az uborka fut. Ha macerás tartóoszlopot készítened, akkor használhatod az ősi trükköt: a hüvelyeseket futtasd kukoricára! (Tartószerkezetek bejegyzés érkezik később a blogra.)
 4. Védőnövények: miután megvagy a nagyobb problémás zöldségek elhelyezésével, bástyázd körbe őket védőnövénnyel, ami lehet virág, fűszernövény vagy egy másik zöldség. Az amúgy is trendi ehető virágok vonzzák a beporzó rovarokat is, így a zöldségeknél a terméshozamod is rendesen megnőhet. Válaszd a sarkantyúkát, bársonyvirágot, körömvirágot a szélekre (itt is figyeld a növénytársítás táblázatot). A fokhagyma, hagyma is tökéletes ágyásszéli növény. Ha nem magaságyásod van, akkor ültethetsz évelőket is keretként: kakukkfű, rozmaring, levendula nemcsak hasznos, de szép is.

  A zsálya fűszernövény és virágzik is rendesen!
 5. Vízigény: a hasonló vízigényű zöldségeket érdemes egy csomóba tervezni. Itt a föld összetétele is számít, nálam két ágyás agyagosabb összetételű, ezért jobban is tartják a vizet, így oda tudom tenni a nagyobb vízigényű zöldségeket. Jó társa egymásnak a szomjas cukkini és uborka, de a paprikát is locsolni kell rendesen. A retek és a saláta is nagyon jó egymás mellett a hasonló vízigényük miatt, ráadásul a saláta levelén látszik, hogyha öntözni kell, és akkor kap a retek is eleget.
 6. Időzítés: máshogy néz ki az ágyás tavasszal, mint nyáron vagy ősszel. Nálam az ágyásterv ezért hónapokra van lebontva, de ha nem akarod túlbonyolítani, csak számolj azzal, hogy amíg a benti melegben nőnek a palántáid, az ágyásban az üres földbe már ültethetsz primőröket, mint a retek, újhagyma, borsó, saláta,. Ezeket be is takaríthatod addig, mire kiülteted a melegigényes növényeket. Ugyanúgy nyár közepére már jó néhány zöldségtől elbúcsúzhatsz, és akkor jöhet az ún. másodvetés, amikor elvethetsz néhány fagytűrő zöldséget: spenótot, pórét, téli retket. Ne hagyd üresen az értékes földet, mert a gyomok új erőre kapnak!

  Így néz ki az egyik ágyástervem egy app-ban.
 7. Helyigény: a tasakról általában le tudod olvasni, hogy mekkora helyre van szüksége egy kifejlett zöldségnek. Csakhogy, míg az a cukkini megnő, addig felnő mellette egy generációnyi saláta, és mire a cukkini észbe kap, addig már rég le is szüretelted! Egy ágyásban az év kezdetén mindig van egy kis hely a töltelékzöldségeknek. Ezt nem is kell megrajzolnod a táblázatban, kiültetésnél is jól láthatod, hogy hol tudsz improvizálni.
Van egy varázslat abban, hogy még a saját telkeden is más és más egy-egy ágyás! A tervek pedig segítenek abban is, hogy évről évre jobban megismerd a saját birtokod.
Jó alkotást!
Amit ígértem: link a növénytársítás táblázathoz a Magyar Biokultúra Szövetség oldalán.

 

Te mit tennél még hozzá? Írd meg hozzászólásban itt a blogon vagy a Facebookon!
Mentés
Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

5 Comments

 1. Wéber Éva

  Szia!
  Újra és újra elolvasom a bejegyzéseidet és mindig egyre közelebb kerülök a megvilágosodás felé. Egyelőre kezdőként, tervezési fázis elején vagyok. Köszönet a jól összeszedett információkért, amelyek kifejezetten “kezdő-barátak”, jól érthetőek.
  A tartószerkezetes bejegyzés nagyon érdekelne, remélem tényleg elkészül majd! 🙂

  Reply
  1. Dominika Author

   Kedves Éva!
   Nagyon-nagyon köszönöm a visszajelzést! Jólesik ezt olvasni! 🙂
   A tartószerkezetek is tényleg megérkeznek lassan…
   Minden jót és sok sikert a kertben!
   Üdv.:
   Dominika

   Reply
 2. Wéber Éva

  Apropó, ajánlj kérlek ágyástervező appokat! Lehet angol is, fizetős is, de nem látok át a halomnyi programon. Köszönöm előre is 🙂

  Reply
  1. Dominika Author

   Szerintem a Garden Plan Pro a legjobb ágyástervezésben. Fizetős, de emlékeim szerint nem volt drága. Remélem, hogy beválik! 🙂

   Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.