KONYHAKERT

Így készíts szalmaágyást!

Nincs gyom, nincs hajlongás és föld sem kell hozzá! Kipróbáltam a szalmabála veteményest!

Évek óta vágyom erre a projektre, hogy talaj helyett szalmába ültethessem a zöldségeimet. Most 6 bála kapott egy maroknyi helyet a kert végében és ezzel megmentettem a rámragadt palántákat is!

Miért jó a szalmabála veteményes?

 • ez egy instant kert, amit bárhová letehetsz, ahol süt a nap
 • kis helyen is elfér, akár 1 darab bálába is ültethetsz
 • ha van bálád, akkor nem kell se föld, se komposzt
 • a bála végigmegy a komposztálódás folyamatán, ezért folyamatosan ellátja tápanyagokkal a zöldségeidet
 • a szalmaszálak a vizet odavezetik a gyökerekhez, de soha nem tudod túlöntözni, mert a felesleget könnyen elvezetik
 • az év végén (vagy a következő év végén) eléggé lebomlik ahhoz, hogy értékes mulcs vagy komposzt-adalék legyen
 • szinte bármit ültethetsz benne! (a gyökérzöldség és krumpli csak haladóknak!)

  Szalmabála veteményes készítés lépései:

  1. Helyezd el!
  – A bálák általában meg vannak kötve nem lebomló zsinegekkel, ami azért jó, mert ezek tartják majd össze a bálákat akkor is, amikor azok szépen lassan kezdenek összeesni.
  – Úgy helyezd el a bálákat, hogy ne a megkötözött oldalára állítsd – a zsineges oldala a földdel párhuzamosan fusson majd, ahogy a fenti képen láthatod.
  – A kertedben tedd napos helyre, mert könnyebben ki tud hűlni, mint egy ágyás. És tedd a csap vagy locsolócső közelébe is, mivel nyáron lehetséges, hogy naponta kell majd locsolni.
  – Ha a bálákból egymás mellett párhuzamos sorokat alakítasz ki, akkor hagyj annyi helyet a sorok közt, hogy te is (meg a fűnyíró is) elférjen.
  – Tehetsz geotextíliát is a bálák alá, hogy a gyomok biztosan ne törjenek át rajta.
  – Ha elkezded a következő lépést, a kondicionálást, akkor a vízzel teli bála már irtó nehéz lesz ahhoz, hogy mozgasd, úgyhogy legyen végleges a döntésed a helyét illetően…
  2. Kondicionáld.
  Ahhoz, hogy a szalmabála megfelelő ültetőközeg legyen, el kell indítani benne a lebomlást. A “kondicionáláshoz” általában az is elég, ha 4 hétig nedvesen tartod a bálákat, naponta locsolod reggel vagy este – ennyi idő után valószínűleg megfelelőek lesznek az ültetéshez. Ezt a folyamatot fel is gyorsíthatod 10-14 napra – ehhez az kell, hogy az első 3 napban rendszeresen öntözd, majd 6 napig naponta adj hozzá valamilyen nitrogén tartalmú tápoldatot, majd újra sima vizet. A nitrogén beindítja a komposztálódás folyamatát, és ideális közeget teremt a gyökerek számára. Én házi öntözőlével locsoltam ezekben a napokban.
  Ebben a folyamatban lesz egy pont, amikor túl forró lesz az ültetéshez, de aztán újra lecsökken a hőmérséklete egy átlagos talajhőmérsékletre. Az én báláim belsejében most körülbelül 24 Cº-ot lehet mérni, de ha nincs is talajhőmérőd vagy komposzthőmérőd, akkor használd a kezed… – ha a bála belseje langyos meleg, de nem forró vagy hideg, akkor megfelelő az ültetéshez.
  3. Ültess, vess!
  Hány zöldség mehet egy-egy bálába?
 • 2-3 paradicsom
 • 3 paprika
 • 2 tök/uborka/cukkini
  A bála oldalába is ültethetsz! Ide tökéletesek az ehető virágok, fűszernövények.
  Az ültetés menete nagyon egyszerű: a palántáidnak készíts helyet a szalmában, szórj köré egy kis komposztföldet, tedd bele a zöldséged és a tetejére is szórhatsz még földet, ha úgy látod, hogy szükséges.
  4. Gondozd!
  – Ne felejtsd el, hogy sok zöldséghez kell tartóoszlop. Ha nem tudsz támasztékot készíteni például a paradicsomnak, akkor inkább ültess törpe vagy determinált típust.
  – Nagyjából minden éven új bálákat kell használni, maximum két évig lehet kihúzni velük.
  – Gyorsan kiszáradhatnak, úgyhogy naponta nézz rá és locsold, ha szükséges.
  – A sok víz miatt hamarabb kimosódnak a tápanyagok, ezért kéthetente érdemes pótolni.
  Hozzátartozik a teljes képhez, hogy ezek a szalmabálák nem biogazdaságból származnak, szóval nagy eséllyel vegyszeresek… A szalmabála veteményesnél ezért a bio kiskertekben még egy fokkal trendibb a szénabála ágyás, amiből nagyobb eséllyel találunk vegyszermenteset. Azt is kipróbálom majd!
Ahogy nőnek a zöldségek, írok majd egy bejegyzést a tapasztalatokról is. Írjatok ti is véleményt, tapasztalatot a szalmabála veteményesetekről és beleszerkesztem majd a készülő cikkbe/videóba.
Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.