KONYHAKERT

A nagy kérdés: mikor ültesd ki a palántákat?

Persze nagyjából akkor, amikor van erre időd, de mégis…
Ha túl korán, akkor megfázhatnak, ha túl későn, akkor elsatnyulnak. 3 dolog, amiből megállapíthatod, hogy eljött-e a nagy nap.

KIÜLTETÉS IDEJE: ÁPRILIS VÉGE-MÁJUS KÖZEPE

Ha elég érett a palántád.

  • Már van rajta 3-4 lomblevél – a fotoszintézissel így már elég energiát tud termelni magának. (Kis érdekesség: ha megnézed a palántádat, láthatod, hogy az első levelek (sziklevelek) alakra különböznek az utánuk érkező lomblevelektől)
  • Ha a gyökérzet finoman átszőtte a földet – finoman ki tudod csúsztatni a cserépből fejjel lefelé és így tudod megnézni a gyökereket. Ha a cserép alján a gyökerek elindultak körbe-körbe, akkor már nincs elég helye, gyorsan ki kell ültetni.

  • Ha gyakrabban kiszárad a földje – a nagyobb leveleken keresztül több vizet párologtat el.
  • Ha a levelei kezdik elveszíteni az egészséges zöld színüket, vagy lankadnak, pöndörödnek – kevés már a földben a tápanyag, ezt inkább ne várd meg.
  • Ha dupla olyan magas, mint a cserép, amiben felnőtt, akkor általában kiültethető – bár ez néha egyáltalán nem igaz, mert sokféle növény akkor is kiültethető, ha kisebb, ráadásul a fényhiányban egy palánta meg is nyurgulhat anélkül, hogy elég erős lenne a kiültetéshez, szóval ezzel a tanáccsal csak óvatosan.

Ha hozzászoktattad a kintléthez.

Ne hagyd ki ezt a lépést! A palánták stresszesek lesznek, ha a teljes komfortból hirtelen kikerülnek a szabadba, ezzel durván lelassul a fejlődésük és nehezen állnak talpra. Kiültetés előtt lehetőleg egy hétig szoktasd őket a szabadsághoz, nappalra vidd ki őket, este pedig vissza a szobába.

Amire figyelni kell:
  • a palántákat ne érje erős nap: az árnyékos, félárnyékos hely az ideális
  • ne érje erős szél: nyugodtan beteheted egy-egy dobozba is a palántákat, így még ki-be hordozni is könnyű

  • legyen fokozatos: először csak 1-2 órára, majd minden nap növeld az időmennyiséget. Ha hétköznap dolgozol és így ez nem annyira reális, akkor kezdd el a kiszoktatást egy péntek délután 1-2 órával, hétvégén növeld az időmennyiséget 6-7 óráig, így hétfőn már egész nappal kint hagyhatod).
Ezt a gondot persze egy csapásra megoldja, ha van egy kész hidegágyad vagy melegágyad – akkor nappal csak felemeled az üvegtetőt, este pedig lezárod.

Ha elég jó az idő.

A hagyomány szerint a fagyosszentek után (ami május 12-14.) lehet kiültetni a melegkedvelő palántákat, de a valóságban április végén már kiültethetőek a palánták, főleg fátyolfólia alá. Itt azért nagyon résen kell lenni és figyelni kell az időjárás előrejelzéseket, nehogy beüssön egy hirtelen fagy. Kezdő kertészek inkább kövessék a hagyományt.
Képzelj el egy napot, amikor nincs nagy hőingadozás, felhős az ég, ezért kicsit nedves is a levegő és a szél lecsendesedett –  na ez az ideális a kiültetéshez! Ha nagyon tűz a nap, akkor inkább várd meg a délutánt, hogy ne hirtelen kelljen megbirkózniuk az erős nappal. Kiültetés után én mindig készítek egy fátyolfólia-alagutat, hajlított bambuszívekkel – így a palántákat sem rongálom a fóliával, de a hirtelen változás traumájától a fólia kicsit megóvja őket.
Ha végeztél a kiültetéssel, rád fér majd a pihenés…

Mit csinálj, ha a palántád már elég érett, de az idő még nem alkalmas a kiültetésre?

  • Húzd az időt: ültesd át egy eggyel nagyobb cserépbe!
  • Tedd egy kicsit hűvösebb helyre, hogy ne nőjön olyan iramban.
Jól időzített kiültetést mindenkinek!
Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Mentés
Mentés
Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.