TERASZ

Ültess gyömbért!

Meglepően könnyű házi gyömbért termeszteni, ráadásul egy szép kaspóban szobadísznek is nagyon kis egzotikus!

Miért jó gyömbért ültetni?

Nálunk a gyömbér tipikusan olyan fűszer, amiből jól jönne néha egy-egy kisebb darab, de mire elővenném a hűtőből, már sokszor összetöpörödött. Mivel általában nem egy minden nap használt alapanyag, azt sem lehet tudni, hogy éppen kapható lesz-e a boltban és rosszabb esetben lőttek az izgalmas vacsorának. A házi gyömbér viszont mindig kéznél van: felhasználás előtt csak ki kell ásni egy rizómát a föld alól, letörni belőle egy darabot, és a többi részét visszatenni, hogy tovább nőhessen. Ha pedig meleg és árnyékos helyen van, akkor semmi sem állítja meg a növekedéstől!

ÜLTETÉS: FEBRUÁRTÓL-JÚNIUSIG

SZÜRET: JÚLIUS  – OKTÓBER/DECEMBER

Mire lesz szükséged?

Az első feladat vásárolni egy friss, sértetlen gyömbért. Ha szerencséd van és tudsz bio-t szerezni, akkor azt vedd meg, mert az nincs kezelve csírázásgátlóval, és így nagyobb eséllyel indul növekedésnek. A vásárolt gumókat mosd meg, majd több részre is vághatod, 1-1 rügyet meghagyva a min. 5 cm-es darabokon. A szétválasztás után semmiképp se ültesd el rögtön, hagyd 1-2 napig, hogy megszáradjon a levágott rész, különben a földben rothadásnak indulhat. Innentől kezdve eldöntheted, hogy azonnal elülteted a gyömbérdarabokat vagy előcsíráztatod. Ha előcsíráztatnád, akkor hűvös és világos (de nem direkt napsütéses) helyen tedd, és legyél türelmes, néha akár heteket is várnod kell a kis csírákra.
Ez sajnos nem bio gyömbér volt és egy hónapot is vártam, mire kibújtak.

Ültetés lépésről lépésre:

  1. Áztasd be a gyömbérdarabokat néhány órára csapvízbe.
2.  Egy 20 cm átmerőjű kaspó 3-4 rizómának lesz elég, egy 30 cm-es pedig 4-6 darabnak. Ha nem kerülném a műanyag kaspókat ennyire, akkor most biztosan műanyagba ültetném, mert sokkal praktikusabb, ha a növényt a kora tavaszi ültetésnél először bent tudod nevelni, majd kitenni a szabadba tavasz végén, amikor már biztosan elmúltak a fagyok. (Nekem így viszont marad a molnárkocsizás…)
3. A gyömbér nem szeret sokáig vízben állni, úgyhogy a kaspó aljára tegyél agyaggranulátumot, kavicsot vagy törött cserepeket, hogy a föld ne tömítse el a víz kijáratait.
4. A gyömbér növekedéséhez kell a tápanyagdús talaj, ezért akár egy 90% komposztföld és 10% sima virágföld arány sem túlzás.
5. Vízszintesen fektetve tedd a rizómákat és a kinőtt csírák (ha vannak), felfelé nézzenek. Ennél szorosabban is ültetheted, de ne érjenek egymáshoz, mert ha az egyik romlásnak indul, akkor így nem fertőzheti meg a többit.

 

6. Halmozz rá 5 cm földet és locsold is meg.

Hogyan tovább?

Készülj fel rá, hogy a gyömbér 1 méternél magasabbra is megnőhet! Amíg kibújik a zöld szára, addig melegre van szüksége, majd kell a fény is. A legjobban félárnyékos helyen nő – ideális, ahol délelőtt süti a nap és délután árnyékban tud lenni. A gyökerek legnagyobb ellensége a hideg talaj és a pangó víz, és főleg ezek egyszerre. Szüretelni nyár végén és ősszel lehet, de meghosszabbíthatod a szüret idejét, ha télen beviszed a lakásba, és még kicsit szobanövényként nevelgeted, amíg meg nem sárgulnak a levelei. Ha megsárgult, akkor már tényleg fel kell használnod – a nagyobbakat a konyhában, a kisebbeket pedig hideg, sötét helyen tárolva megőrizheted a következő tavaszi ültetéshez!
Így lesz mindig házi gyömbéred.
A tartalom frissül majd képekkel és receptekkel, amikor megnőnek a növények.
Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Mentés
Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

3 Comments

  1. Miklós

    A gyömbér egy csodanövény. Nekem segített az ízületi gyulladásomon, nagy valószínüséggel én is megpróbálkozok a termesztésével is. Közben utánanéztem kicsit tudományos szempontból is, hogy milyen hatása van, és azt kell, hogy mondjam, hogy határozottan ki lehet jelenteni, hogy tudományosan is igazolt főleg a gyulladáscsökkentő hatása.
    Ajánlom nektek ezt a cikket is: https://www.vitato.eu/tudomany/a-gyomber-hatasa-a-szervezetre-gyogyhatasai-tudomanyosan-vizsgalva/

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.