KONYHAKERT, NÖVÉNYISKOLA

Zöldtrágya útmutató

Télre se hagyd üresen az ágyást! Vess olyan növényeket, amelyek feltöltik a talajt értékes tápanyagokkal, míg te pihensz…!

Ősszel elkezdenek szépen lassan kiürülni az ágyások és ilyenkor három dolgot tehetsz: még mindig vethetsz zöldséget, amit ősszel-télen betakarítasz (lásd inspirációként a Gondolj a télre! bejegyzést). Vagy vess áttelelő zöldséget, ami egy időre hibernálja magát és korábban érik be, mint egy sima tavaszi vetés (erről később jön még egy bejegyzés). A harmadik lehetőség pedig, hogy az ágyás üres foltjait felturbózod zöldtrágyával! Zöldtrágyaként többféle növény használható, és ha egy kis idő múlva beleforgatod a talajba, akkor az utána elvetett zöldségek profitálnak majd a szerves anyagból – de ennél sokkal több jó tulajdonsága is van, nézd meg és válaszd ki a számodra megfelelőt! Használd ki ezt a szuperegyszerű lehetőséget a talaj javítására!

VETÉS: SZEPTEMBER-OKTÓBER

Miért jó a zöldtrágya? 

img_0947
Facélia
Mivel sokféle növény használható zöldtrágyaként, ezért más-más tulajdonságaik is vannak, de nagyjából mindegyikre igaz, hogy
  • Kiszorítják a gyomokat: lefedik a talajt, mint egy zöld takaró és semmi hely nem marad a gyomoknak! Így jobban indul majd a következő év…
  • Hozzájárulnak a talaj humuszképződéséhez: a zöldtrágya lombját később beleforgathatod a talajba, mint a komposztot.
  • Javítják a talaj szerkezetét: a gyökerekkel feltörik az összetömörödött talajt és jó morzsás föld marad utánuk.
  • Megvédik a talajt: egy nagyobb eső ellen is védelmet nyújt az élő mulcsként használt növényzet és szabályozza a talaj nedvességtartalmát is.
  • Életteret biztosít a talajlakóknak: a segítő mikróbák, bogarak, giliszták hálásak lesznek érte!
  • Ezeken kívül még ott vannak az egyedi tulajdonságok, például hogy a pillangósvirágúak megkötik a nitrogént, a mustár irtja a férgeket, a virággal rendelkezők méhlegelőként is használhatóak és némelyik a mélyebb rétegekből is felhozza a tápanyagokat a zöldségek gyökérzónáiba.

Jöjjenek a legjobb zöldtrágya növények!

Pillangósvirágúak

Ide tartozik a bab, borsó és szójabab, bíborhere, bükköny és csillagfürt – mind képesek arra, hogy a gyökérgümőcskékben elraktározzák a nitrogént, ami azt jelenti, hogy a vetésük egy vegyszermentes nitrogéntrágyázással ér fel! Télállóak és akár októberben is vetheted, amikor már minden nyári zöldség kikerült a földből. A földben hagyhatod február-márciusig, de még virágzás előtt forgasd a földbe, nagyjából egy hónappal az ültetések előtt. Nagyon jó a káposztafélék előtt vetni és az agyagos talajt is szépen feltörik és javítják.

Mustár

A hajdinával együtt az egyik leggyorsabban növő zöldtrágya: már egy hónap alatt beleforgatható a talajba. Nem télálló, ezért legfeljebb késő őszig vethető. Segít a talajban születő férgek kiirtásában, így ha volt gondod a drótféreggel vagy fonálféreggel, akkor mindenképp mustárt vess! Ezután ne tervezz a vetésforgóban káposztát, mert konkurensek.

Facélia (mézontófű)

Legkésőbb nyár végéig vesd el, hogy legyen ideje meggyökerezni. A gyökerei messzire nyúlnak és viszonylag nagy a lombozata is, amivel leárnyékolja a gyomokat. A virágait a méhek fogják nagyon értékelni!

Rozs

A leghidegebb telet is kibírja és a mélyre nyúló gyökerei szépen fellazítják a talajt például a gyökérzöldségeknek. A levágott lombját az ágyásokon szétterítve mulcsként is nyugodtan használhatod.

Bíborhere

Ez is pillangósvirágú növény, annak a pozitív tulajdonságaival, de azért emelem ki külön, mert ha van olyan ágyásod, ahová nyárig nem ültetsz semmit, akkor a bíborhere oda nagyon jó választás lehet. Szép a virága és még nektárt is ad a méheknek akkor, amikor szükségük van rá.

Spenót

A spenótnak még megvan az a jó tulajdonsága is, hogy nagyon könnyen és olcsón beszerezhető nagy kiszerelésben. A kertben pedig gyorsan csírázik és nő.

Nagyon rövid útmutató zöldtrágya vetéséhez:

  1. Teljesen tisztísd meg az ágyást a lenőtt zöldségektől és a gyomoktól. A gyomoknak próbáld meg még a gyökerét is kiszedni.
  2. A választott zöldtrágyád tasakjáról nézd meg az ültetési távolságot és a sorközöket – de mivel nem fogyasztásra szánod, hanem talajtakarásra, ezt nem nagyon lehet elrontani, csak arra figyelj, hogy egyenletes legyen a talajon a magok elosztása.
  3. Azokat a zöldtrágyákat, amelyek nem bírják a fagyokat, még a tél előtt forgasd a talajba. Ilyenkor – ha van rá lehetőséged – ráhalmozhatsz akár még egy réteg érett lótrágyát is, hogy tavaszra minden szépen beépüljön a földbe.
  4. A téltűrő zöldtrágya nagy eséllyel először csak egy kisebb lombozatot fejleszt, de a tél végén erősen megindul. A zöldségek vetése előtt egy hónappal forgasd a talajba, de ha hirtelen szükséged lenne az ágyásra mégiscsak, akkor a zöld részeket vágd le és használd mulcsként vagy dobd a komposztra.
Na melyik zöldtrágyát próbálod ki?

 

Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.