KONYHA

Legjobb zöldségek fagyasztáshoz – blansírozási időtartammal!

Egy zöldséget sokféleképpen feldolgozhatsz és tárolhatsz, most olyanokat válogattam össze, amiknél a fagyasztás a legelőnyösebb tartósító eljárás!

Télen hatalmas kincs lesz ezeket elővenni a mélyhűtőből!
Hogyan blansírozz és gőzölj? Olvasd el a Fagyassz úgy, mint egy profi bejegyzést!
Jöjjenek a mélyhűtőbe való zöldek és ne felejtsd el, hogy termésidőszakban a legjobb időről-időre fagyasztani kisebb zöldségadagokat – a kertnek és a fagyasztónak is ez a legjobb megoldás.

BAB

A ceruzababot és vajbabot akkor szedd le, amikor még a magok nem domborodnak benne és tényleg csak ceruza vastagságú a hüvely. Ha a futóbabnál óvatosan szüretelsz, akkor újratermelődik, így lehet folyamatosan szedni, de a bokorbabnál nem kell óvatoskodni, mert egy pontból csak egyszer terem. Leszedés után mosd meg, szárítsd meg, vágd le a végét, vagy a végeit, ahogy szereted, és hagyhatod egészben is a hüvelyeket vagy fel is darabolhatod 2-3 részre. Blansírozd 3 percig vagy gőzöld 4,5 percig. Gyönyörű színe lesz!

BORSÓ

A velőborsót és a kifejtőborsót akkor szedd le, amikor a hüvelyben már jól látszanak a borsószemek, de ne várd meg a végleges méretét, mert akkor nem lesz már annyira finom – tulajdonképpen szedd le éretlenül. A cukorborsót még korábban kell leszedni, amikor csak épphogy megjelennek a szemek, mivel ezt a héjával együtt az igazi megenni. Ha mégis lekéstél vele, akkor ugyanúgy kiszedhetőek belőle a borsószemek, amint a kifejtős tárainál. Viszont villámgyorsan fel kell dolgozni szedés után mindegyiket, még mielőtt a cukor keményítővé alakulna, ezért jobb, ha egyszerre csak annyit szedsz le, amit gyorsan fel tudsz dolgozni. Ki lehet fejteni és azonnal blansírozni. Blansírozni legfeljebb 2 percig, gőzölni 3 percig kell.

CUKKINI és NYÁRI TÖK

Akkor szedd le, amikor még fiatal, nem vastagszik meg a héja és nincsenek még benne magok. Fagyasztani kétféleképp is lehet: népszerű az, hogy előtte a nagylyukú reszelőn lereszeled és egy gyors merítéssel az egészet blansírozod, akár kaporral együtt is fagyaszthatod. Vagy szeleteld 1 cm-es karikákra vagy kockára és 2 percig blansírozd.

KUKORICA

Akkor szedd le, amikor a selymes ‘bajusz’ már száraz, és a tetején is kifejlődtek a kukoricaszemek – ehhez nyugodtan húzd le kicsit a héját. Próbáld ki ezt: akkor van a leszedésre tökéletes állapotban, amikor – ha szétnyomsz egy szemet – tejszerű anyag jön belőle. Leszedés után azonnal (süsd meg/főzd meg) tartósítsd, mert a cukor gyorsan átalakul, ugyanúgy, mint a borsónál! Szedd le a héját, mosd meg és innentől kétféleképpen fagyaszthatod: egészben vagy szemenként. Egészben úgy, hogy blansírozd 7-11 percig a méretétől függően, betehetsz egyszerre három csövet is a fazékba, nem kell egyesével. Hűtsd le vízben, zacskózd be és fagyaszd. Ha szemenként szeretnéd eltenni, akkor is az egész kukoricát kell blansíroznod 4 percig, vagy gőz fölött 7 percig, majd hűtsd le és úgy vágd le róla a szemeket.

PARADICSOM

A paradicsomot általában nem fagyasztva szoktuk tartósítani, befőzve vagy aszalva isteni, de a mélyhűtés egy nagyon praktikus módszer, amikor van néhány darab paradicsomfölösleged, ami azért mindig szokott lenni… A fagyasztáshoz  akkor szedd le a tőről, amikor már teljesen érett (de nem túlérett!), hogy kimaxold az ízét. Legegyszerűbben egészben fagyaszthatod le, minden blansírozás nélkül tedd tálcára, és ha megfagytak, akkor zacskózd be. Felhasználásnál kiolvadás után a héja könnyen leszedhetővé válik. Hogyha héj nélkül szeretnéd eltenni, akkor 30 másodpercig blansírozd, majd szokás szerinte tedd jeges vízbe, így a héja könnyen lejön majd, vágd négybe és így fagyaszd le, majd sütés-főzéshez használd.

SÁRGARÉPA

A sárgarépa méretben és a színekben is nagyon eltérő lehet fajtától függően, így csak akkor tudod megállapítani, hogy érett-e, hogyha ismered, vagy ha a magok csomagjáról leolvasod az infókat… Ha úgy gondolod, hogy jó lesz, akkor húzz ki egy sötétzöld levelekkel rendelkező répát a teszteléshez. Még fiatalon szedd le a fagyasztáshoz. A bébirépákat egészben is fagyaszthatod, a nagyokat vágd 0,5 cm-es körökre vagy kockákra. Blansírozd 2-3 percig vagy gőzöld 4-5 percig a felvágott répákat. A bébirépákat körülbelül 5 percig blansírozd.

SPENÓT & MÁNGOLD

A spenótnak és a mángolnak betakarításkor szedd le a külső leveleit, vagy várd meg, amíg teljesen megnő és akkor vágd le az egész növényt úgy, ahogy van. A spentótot amúgy is rendszeresen szüretelni kell, különben nyáron könnyen felmagzik, a mángold az nem ilyen érzékeny. Akkor kell leszedni, amikor még fiatal és zsenge. Blansírozd 2 percig vagy gőzöld 3 percig a leveleket. Hűtsd le jeges vízben és darabold fel, ha szeretnéd.
A fűszernövények és a gyümölcsök is nagyon jól fagyaszthatóak. Figyeld a blogot, mert erről jön majd egy másik bejegyzés.
Jó tartósítást, konyhakertész!
Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.