TERASZ

Ültess tavaszt!

A legjobb nyúlfészek: egy kosárban a zöldborsó, a sárgarépa és az újhagyma.

Miért jó ez a kombó?

A borsó zsenge, a répa bébi, a hagyma meg új – ez a mix maga a tavasz! Nyersen is elrágcsálhatod mindet! A borsó egy-kettőre megnő, hamar gyönyörködhetsz majd a zöld lombjában és még egy jó tulajdonsága, hogy nitrogénnel tölti fel a talajt, amit a sárgarépa tud hasznosítani. A másik oldalról a hagyma elűzi a répalegyet – szóval a répa kifejezetten jól jár ezzel a kombinációval, ahogy mi is a répával! Viszont a túl sok nitrogén nem tesz jót a hagymának, úgyhogy azt csak akkor vesd el, ha távolabb tud kerülni a borsótól. Ha kicsi a kaspód, akkor a hagymát inkább neveld külön – a répalégy így is pipa lesz.

ÜLTETÉS: MÁRCIUS KÖZEPÉTŐL JÚNIUS VÉGÉIG.

SZÜRET: 12-16 hét múlva

Mire lesz szükséged?

Az ültetéshez egy legalább 20 cm mély és 45 cm átmérőjű kaspót válassz. A borsónak kell egy 1 méter magas támaszték is, amire felfuthat. A borsót palántázhatod előtte, de ezzel nem nyersz sok időt, úgyhogy helyben is vetheted nyugodtan. Ha mégis palántáznád, akkor kiültetésnél legyen legalább 10 cm magas a növény, és legyen kicsit a kinti levegőhöz szoktatva – vagyis nappalra kiteheted a szabadba, estére pedig vissza a szobába. Most a következő fajtákat vetettem: a sima kifejtős borsó helyett nekem sokkal izgalmasabb a hüvellyel együtt ehető fajta – ami a ‘mangetout’ vagy a ‘sugar snap’ kategória – az utóbbiból választottam a Quartz nevűt. Sárgarépából a lényeg, hogy korai fajtát válassz, ami júniustól szedhető, nálam most ez a Chantenay és a Nantaise Fanal, a hagymamag pedig egy télálló újhagyma.
A borsópalánta ha kibújt, akkor megállíthatatlan.

Ültetés lépésről lépésre:

  1. Ha a borsóból magot használsz, akkor kezdd azzal, hogy vízbe áztatod. A sárgarépamagok nagyon aprók, és mivel most nem készítettem magszalagot, homokkal fogom elkeverni, hogy könnyebben szórhassam és így kicsit jobban is látszik majd, hogy hová esnek.
2. A sárgarépa a laza szerkezetű földben nő jól, ezért töltsd fel a ládádat 2/3 komposztföld és 1/3 általános virágföld keverékkel.
3. A borsót fel kell futtatnod majd valamire, ami lehet a terasz vasrácsa is. Én most három darab (bambusz)karóból készítettem egy tipit, összefogtam és összekötöztem a tetejénél. Még szebben néz ki, hogyha öt darabból áll a sátrad.
4. Tervezd meg, hogy hogyan ültetnéd el a mixet. Nálam a borsók a bal oldalon lesznek, a sárgarépák elfoglalják majd a legnagyobb középső részt, sőt a sátor alá is szórok majd belőle (“sok jó zöldség…”). A hagymák pedig csak egy sorban jobb oldalon nőnek majd. A kaspó jobb oldalról kapja majd a napot, úgyhogy senki nem árnyékol senkit. Ha megvan a terved, a karókat szúrd a földbe és alaposan öntözd meg a földet.
5. A borsónak fúrj 4 cm mély lyukat a támasztékok két oldalán – bármivel. Két borsószem között legyen legalább 7-8 cm hely.
6. A répát keverd össze egy kis homokkal – ha épp van – és tarts a magok között körülbelül 3 cm-es távolságot minden irányban. Nem kell szuperpontosan, de minél precízebb a négyzetrácsod, annál kevesebbet kell egyelned (ritkítanod) később.
 7. Jöhetnek a hagymamagok. A fekete földben teljesen terepszínűek, szóval szépen sorban haladj velük 2 cm-enként, különben elvesztél.
8. Ha a magok szépen a helyükön vannak, akkor óvatosan tegyél rá 1 cm komposztot az egész tetejére, és a borsószemeknél kicsit mélyíts egy árkot, hogy a víz majd jobban odagyűljön.
9. Jöhet még egy óvatos locsolás, a jelölők, és a fátyolfólia – kora tavasszal az utóbbiból nyugodtan mehet két réteg.
Hogyan tovább?
A borsót folyamatosan szedd, ahogy érik, mert így újabb és újabb terméseket hoz majd. Azonnal edd meg vagy fagyaszd le. Még a hajtásai is borsóízűek, azok mehetnek a szendvicsre vagy salátába! Amikor a sárgarépák elkezdenek összetorlódni, akkor ritkítsd 6 cm-es távolságra –  ami azt jelenti, hogy kb. minden másodikat húzd ki még bébirépaként, a többit hagyd nagyobbra megnőni. A nyár derekáig folyamatosan vethetsz újabb és újabb korai borsókat, akár kéthetente, vagy az első szüret után után vess el egy közepes érési idejűt – de ha meguntad, akkor uborkát is felfuttathatsz ugyanerre a tartószerkezetre.
Szép tavaszt mindenkinek!
A tartalom frissül majd képekkel és receptekkel, amikor megnőnek a növények.
Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.