KONYHAKERT

10 jó ok a saját zöldség termesztésére

Felejtsd el a muskátlit az ablakpárkányon, mikor ugyanott megnő a csilipaprika is!

Mutatunk ezerből tíz igazán jó okot arra, hogy idén inkább zöldséget ültess.

1. Az ízek.
Ha elkezded, rájössz, hogy a saját termés ízét össze sem lehet hasonlítani a bolti zöldséggel. Hogyan lehet finomabb a házi? Úgy, hogy nem utazik több száz és ezer kilométert, hanem frissen kerül az asztalra, ráadásul te tudsz olyan fajtát választani, amiben nem a tökéletes forma vagy ütésállóság a szempont, hanem az íz.
2. Tiszta bio étel.
Van rá lehetőséged, hogy a magtól kezdve kövesd a növénykéd útját és nem kell vegyszerezned, ha nem akarod. Hatalmas kincs, hogy tudod, mit eszel.
Ez a csilipaprika is kis mag volt egyszer.
3. Kiegyensúlyozott étkezés.
Ha magad termeszted, akkor sokkal több zöldséget is fogsz enni. Először csak azért, mert ha már megérett, sajnálnád elpazarolni, de rövid időn belül rászoksz és kívánni fogod minden étkezéshez. “Maradt még egy kis saláta?”
4. Az ajándékkal soha nem lesz gondod!
Rengeteg csúcs gasztroajándékot lehet készíteni: fűszercsokor, aszalt paradicsom, chilifüzér! Vagy csak simán szüretelj néhány házi paprikát – a barátaid nagyon fogják értékelni az új hobbidat. (A blog is tele lesz majd gasztroajándék ötletekkel!)
Kiszáradt a babérbokor? Semmi gond! Lehet belőle ajándék, szobadísz vagy mehet is a levesbe!
5. Szabadság.
Nem kell Mad Max-nek lenni ahhoz, hogy lenyűgözzön az a gondolat, hogy bármi történik, egy olyan tudás birtokában leszel, amivel tudsz majd gondoskodni magadról és a családodról. És van egy kézzelfoghatóbb érvünk is: kevésbé érintenek majd a növekvő zöldségárak!
6. A gyerek csak a paradicsomos spagettit eszi meg?
Bizonyított, hogyha bevonod a saját zöldség termesztésébe, akkor sokkal jobban kötődik majd a növényhez és szívesebben elfogyasztja! A kertészkedés amúgy is egy értékes családi program, amiből megtanulja, hogyan készül az étel teljesen az alapoktól. Ha pedig semmi sem hat, akkor legalább házi lesz a paradicsom a spagettihez…
Az étel nem játék? Dehogynem!
7. Télen is lesz mit enned.
Sok lett a bazsalikom? Tegyél el pestót! Jön a paradicsom dömping?  Főzd be pizzafeltétnek! Ha nincs kedved főzni, simán le is fagyaszthatsz zöldséget és még az is jobb lesz, mint a bolti.
8. Változatosság.
A tányér tele lesz gyönyörű színes ételekkel, a kis terményeid pedig új ételek főzésére inspirálnak majd.
9. Mozgás.
Ha van egy kis kerted, akkor szinte észre sem fogod venni, hogy egy komoly kardió edzésen voltál. Ki ne akarna úgy sportolni, hogy közben észrevétlenül múlik az idő és égnek a kalóriák?
10. Harmóniában a természettel.
Vegyél részt ebben a csodás körforgásban: figyeld meg, ahogy kibújik a kicsi csíra, barátkozz a döngicsélő beporzó méhekkel, komposztálj és keverd újra a földbe! Ommmmmmmm…
A salátában nyugodtan lehet gyönyörködni!
Akkor? Ugye elkezded?
Te mit tennél még hozzá? Írd meg hozzászólásban itt a blogon vagy a Facebookon!
Következő lépés: mit ültess? Erre is van tippünk! Figyeld a blogon a Kaspómixek fület!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.