KONYHAKERT

Alapfelszerelés kezdő konyhakertészeknek

Ültetnél valamit? Szuper ötlet!

Nézd meg, mire lehet szükséged!

Abból, amit javasolni fogok, semmi sem nélkülözhetetlen, mert egy magnak igazán csak nap, föld és víz kell (meg a szeretet…), a többi pedig csak a komfortosabb ültetést szolgálja. Kezdő kertészként viszont érdemes legalább egy-két olyan dologgal meglepned magad, amire öröm ránézni! Nekem például ilyen a kertészkesztyűm, néhány ősi virágládám és a kis alumínium öntözőkannám. Ezeken kívül jöjjenek most a valóban praktikus hozzávalók!

Valamilyen cserép
A magokkal főleg két dolgot kezdhetsz: vagy elveted rögtön a szabadban vagy bent előneveled és csak palántakorban ülteted ki, amikor melegebb az idő. Az előbbi megoldáshoz kellenek a virágcserepek, ládák, magaságyak, a másodikhoz pedig a kis és nagy fekete műanyag cserepek. A nagyobba mennek az eleve nagy maggal rendelkező növények, mint a cukkini, az uborka és a bab, a kicsik, mint a paradicsom és a paprika, a tejfölöspohárnyi méretű cserépben növekednek. Ha valamiből pedig igazán sokat szeretnél palántázni, akkor helytakarékosabb a szaporítóláda, ami jó lehet akár a cserepek rendszerezésére és az alulról öntözésre is. Ezeken kívül vannak még a lebomló tőzegből készült cserepek és korongok, amibe olyan magot teszünk, ami nem szereti, ha megbolygatják kiültetésnél. Ha korongot választasz, ahhoz érdemes mini üvegházat is venni, hogy a nedvességet könnyebben kontrollálhasd.
A természet erői: föld és víz
Ha kiválasztottad az edényedet, akkor mehet bele a palántaföld. Mivel a kis növénynek ez adja az első nagy lökést, ezért legyen valóban jó minőségű (de tényleg!). Vehetünk erre kitalált palántaföldet, de keverhetünk magunk is – itt van erre egy “recept” a blogon.
A sima öntözőkanna helyett azért tettem ide permetezőt, mert a magokat könnyen szétbombázhatja egy erősebb sugarú víz, és ez szörnyen zavaró, ha tartanánk a vetési sorközöket. A folpack arra lesz jó, hogy lefedd a műanyag cserépbe elvetett magokat, mivel a kevés föld nagyon könnyen kiszárad, a magoknak pedig kell a folyamatos nedvesség. A fátyolfólia egy nagyszerű találmány, amivel a szabadba tett növénykédet tudod egy kicsit óvni a hidegtől. Átengedi a napot és a szelet, sőt még öntözhetsz is a fólián keresztül, de pár fokkal melegebb lesz alatta.
A mag maga
Szinte csak bio magokkal dolgozom és a nevelés későbbi fázisaiban sem vegyszerezek, hogy a végeredmény a teljesen tiszta étel legyen. Ha megvan a kicsike, akkor írd fel egy jelölőre alkoholos filccel a növényed fajtáját, és hogyha több helyről vásároltál, akkor a gyártót is. Szúrd a földbe, és így év végén majd egyszerűbb lesz átlátnod, melyik hogyan teljesített.
Reméljük, mindegyik nagyon ügyes lesz!
Te mit tennél még hozzá? Írd meg hozzászólásban itt a blogon vagy a Facebookon!
Következő lépés: mit ültess? Erre is van tippünk! Figyeld a blogon a Kaspómixek fület!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.