NÖVÉNYISKOLA

Majdnem minden, amit a magról tudni érdemes

Minden évben el tud bűvölni, amikor szüretelem a paradicsomokat – egy tőről több kilogrammot, hogy mindez egy aprócska magból keletkezett. Nem minden mag ennyire hatékony, mert például egy retekmagból egy darab retek lesz – de azért ne legyünk telhetetlenek, egy kicsi csírától ez is szép teljesítmény!

Miért csináld?

Zöldségtermesztéshez kész palántákat is lehet venni, mégis miért foglalkozz akkor a maggal?
 • Izgalmasabb a választék: sokkal többfajta zöldség elérhető magról, mint palántáról.
 • Ha jó helyről veszed, akkor biztosabb lehetsz benne, hogy nem vegyszeres.
 • A saját földedhez és klímádhoz jobban hozzá tudod szoktatni, így erősebb palántád lesz.
 • Olcsóbb.
 • Része leszel a varázslatnak, amikor a kis csíra áttöri a földet maga fölött…
A képen látszik is a körömvirág magja is a palánta tetején.

Honnan szerezd be a magokat?

Amióta elindult a blog, ezt a kérdést kaptam eddig a legtöbbször. Amikor elkezdtem a konyhakertészeti kalandozásaimat, nagyon sok helyről rendeltem magokat, és a mai napig kipróbálok új helyeket, te is nyugodtan tegyél így! Ami nekem minden éven bejött, a magyar választékból a Valeyrac Exotics terményei (alul lesznek a linkek). Online elérhető katalógusuk van, tele izgalmas, sokszor egzotikus zöldségekkel! A hagyományosabb ízekért próbáld ki a NÖDIK magjait – ez a hazai génbankunk, és évente párszor kiszórnak magokat 1000 Ft adminisztrációs díjért. Maximum 10 csomagot rendelhetsz tőlük postán és vállalnod kell, hogy valóban el is veted őket. Náluk nagyon résen kell lenni, hogy a magrendelésről ne maradjon le az ember, mert pár nap alatt elfogynak. A személyes kedvencem pedig az osztrák biodinamikus (demeter) Rein Saat, nagyon jó arányban kelnek ki a magjaik és isteni finomak a termések! Én közvetlenül tőlük szoktam rendelni, de nemrég láttam, hogy vannak viszonteladói már Magyarországon is (linkek a cikk alján).
A NÖDIK standja a Zuglói Magbörzén.

Hogyan spórolhatsz a magvásárlásnál?

 • Osztozz barátokkal! – néha 100-nál is több magot rejt a csomag, felezzétek, harmadoljátok el.
 • Tegyél el saját magot! – ennél nincs olcsóbb megoldás. Abból a zöldségből, ami ízlett, ments el magadnak magot! Fontos, hogy hibridekkel ne vesződj, mert az valószínűleg nem lesz ugyanolyan. A fent ajánlott maggyártók növényeiből nyugodtan rezerválhatsz sajátot, lesz majd a blogon is útmutatás erre.
 • Magbörzézz – a magbörzéken általában csereberélni is lehet.
Ugyanabból a fajtából más-más mennyiség kapható különböző gyártóknál. Cayenne csilimagok a Suttonsnál (jobbra) és Mr. Fothergill’snél (balra).

Hogyan tárold?

A magok élethosszban sem egyformák: a legrövidebb életű a kapor, a pasztinák és a rebarbara – ezek csak 1 évig használhatóak. A legtöbb mag 3-4 évig jó, de a tökfélék több mint 5 évig is csírázóképes maradnak. Tárold hűvös, sötét, száraz helyen – nálam a spájzban vannak, de van, aki hűtőben tartja. A skandináv magbunker, ami 4,5 millió magot őriz a világ minden részéből, -18 C°-ban hibernálja a magjait – ami egy átlagos fagyasztó hőmérséklete – és így elvileg több száz évig is használható marad, hm, talán majd egyszer kipróbálom…
A magok tényleg változatosak! A fura körömvirág, a legkisebb oregano és a mini agy sarkantyúka magjai.

Hogyan rendszerezd?

Minden év elején átnézem a magjaimat, eldöntöm, hogy melyiket szeretném újra termeszteni. Akkorra már megérkeznek hozzám a különböző maggyártók katalógusai és megrendelem az új magokat. Csupa izgalom!!!
A régi magokat az újakkal együtt a következőképpen rendszerezem a négyrekeszes tárolómban:
 • az első két fakkban vannak a februári és a márciusi palántázásra és elvetésre váró magok – ebben a két hónapban van mindig a legtöbb magtasak.
 • A harmadik fiókban azok a magok várakoznak, amiket nyáron használok, ezt már fölösleges hónapokra bontani, mert sokkal kevesebb növényről van szó.
 • A negyedik rekesz pedig az aktuális éven éppen nem használt magokból áll, amiből azért néha még előléptethetek ezt-azt.
 • Van még egy külön ruhacsipesszel összefogott csoport, ami a töltelékmagokból áll, mint a saláta és retek, ami gyorsan szedhető lesz, ezért azokat időről-időre becsempészem az ágyásokban megüresedő helyekre.
 • A palántázáskor pedig előveszek még egy kisebb tárolót, és ha elvetettem egy magot, amit már nem tervezek használni többet idén, akkor abba teszem, hogy ne keveredjen a még fel nem használtakkal.
  Következő év elején pedig kezdődik minden elölről!


Miért nem kel ki a mag?

Jó helyről vetted a magot, jól tároltad, elvetetted és semmi… Mi lehet a gond?
 • Hőmérséklet – a csírázás egy adott hőmérséklet tartományban történik, és növényenként ez más, szóval könnyen el lehet rontani. A legkörülményesebbet, a paprikát például úgy szoktam csíráztatni, hogy a radiátorra teszek egy vastag zsákot és arra rá a tálcát. Néha a kinti vetéseknél pedig lehet, hogy csak alszik a mag, amíg nem elég meleg neki az idő a csírázáshoz.
 • Nedvesség – kiszáradt vagy épp túl sok volt a víz és emiatt befulladt a mag. Az ültető cserépre tegyél folpackot és inkább alulról öntözd.
 • Mélység – túl mélyre ültetted vagy ellenkezőleg, túl sekélyen és nem tapadt meg a földben rendesen. Figyeld a tasakon az ültetési mélységet és óvatosan locsold, hogy ne mozduljon el.
 • Levegő – naponta szellőztess a cserepek körül, hogy ne gombásodjanak, de ha kibújtak a palánták, akkor nehogy megfázzanak.
 • Olyan típus – vannak nehezebben és lassabban csírázó növények. A petrezselyem magjára heteket kell várni.
Érthetetlen… 🙁 Sebaj, ilyenkor szúrj a földbe egy új magot, még semmivel nem vagy elkésve!

Tudtad?

A legnagyobb mag a világon a kókuszé. Ráadásul van, hogy 2000 km-t is úszik a vízen, míg újból szárazföldet talál.
Kanadában találtak már 10.000 éves magot is a fagyott talajban, amelyik kicsírázott.
Néhány orchideában hárommillió mag is lehet. Őrület!

 

Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!

Az ígért elérhetőségek: Valeyrac Exotics és NÖDIK. Rein Saat magokat vásárolhatsz a Bionomnál a Zöldboltban.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.