TERASZ

Ha egy zsák krumpli lehet szép…

A burgonya az örök sláger, miért pont ezt ne nevelnénk otthon? Zsákban termeszteni rém egyszerű és a végeredmény sokkal finomabb lesz a boltinál!

Miért jó ez a zsák?

A krumplinak az az egyik tulajdonsága, hogy a szára a föld alá kerülve gyökérré tud átalakulni, és mivel a gyökértermését fogyasztjuk, ezért az a jó, hogyha minél több szárrész kerül a föld alá. Emiatt a szárat növesztő krumplira földet kell halmoznunk újra és újra, hogy minél nagyobb legyen a hozam. Ezt egy zsákban sokkal könnyebb kivitelezni, mint a szabadföldön. A másik előnye, hogy amikor elkészül a krumpli, akkor csak kiborítjuk belőle a gumókat, vagy kivágjuk a műanyag zsák oldalát és finoman kiszedjük azokat, így nem kell félni attól, hogy kárt teszünk bennük a vasvillával.

ÜLTETÉS: MÁRCIUSTÓL JÚLIUS VÉGÉIG

SZÜRET: 10 hét múlva (MÁJ-OKT)

Mire lesz szükséged?

Elsősorban vetőburgonyára – ezeket kertészeti boltokban és piacokon is lehet vásárolni tavasszal. A leggyorsabban a korai típusok és a salátaburgonyák készülnek el, ezért kezdd azzal és elég hamar szüretelheted a finom újkrumplit. A késői fajtát áprilistól ültetheted és kicsit több helyet is kell nekik hagyni a növekedésre. Egy csomag vetőburgonya 50 szemet is tartalmazhat, úgyhogy ne sajnáld, osztozz másokkal, ha nincs elég helyed! Itt is érvényes, hogy a legnagyobb, legszebb szemeket válaszd ki az ültetéshez.
Ha megvetted a krumplikat, tedd tojástartóba rüggyel felfelé és csíráztasd hűvös, világos helyen (de nem direkt napfényben), így elkezdenek majd nőni rajta a rügyek. Az előcsíráztatás 10-14 napig tart legalább. Ideálisak a 2,5 cm-es rügyek, de ha csak 1 cm, attól sem kell félni, elég könnyen megindul a növekedés a nedves talajban.
A krumpli szereti a tápanyagban gazdag talajt, ezért a legjobb a sima komposztföldbe ültetni. Most zsákot használok az ültetéshez, de lehet dézsát is, a lényeg, hogy legalább 30 cm legyen az átmérője.

Ültetés lépésről lépésre:

  1. Egy műanyag zsákot vágj ki alul több helyen, hogy a fölösleges nedvesség távozni tudjon. Ezt tedd egy lisztes vagy kávés zsákba, hogy a végeredmény szép is legyen, ne csak praktikus. Vidd egy napos helyre és halmozz bele 20 cm komposztföldet.
2. A krumplin az oldalsó rügyeket óvatosan törd le, csak 1-2 fő csíra maradjon – ne legyen a saját maga vetélytársa a földben.
3. Egy 30 cm-es zsákba maximum 3 vetőburgonyát, egy 40 cm-esbe 4-et tegyél. A krumplikat a csírákkal felfelé állítsd a földbe és halmozz rá 10 cm földet.
4. Öntözd meg vízzel és később se hagyd kiszáradni a földet.
5. Tartsd napos helyen.

Hogyan tovább?

Amikor 20 cm-esre nő a krumpli zöld szára, halmozz rá földet úgy, hogy csak egy kicsi lógjon ki a tetejéből. Ezt ismételd 2-3 alkalommal. A gumók legyenek mindig a föld alatt, mert ha kilógnak, akkor elkezdenek zöldülni és mérgezővé válnak.
Itt már szép magasra megnőttek, mehet is rá egy újabb földréteg!
Elég, ha 5 cm kilóg a zöld levelekből, locsold meg, és folytatódhat a növekedés. Így lesz sok-sok gumód!
A krumpli fajtától függően májustól októberig szedhető. A korai fajta akkor lesz kész, amikor elkezd virágozni (vigyázat, a virága mérgező, ne edd meg!!!), a késői burgonya pedig akkor, amikor megsárgul a szára. A korai burgonyát jobb azonnal elfogyasztani, úgyhogy virágzás után akkor emeld ki, amikor felhasználnád. Elméletileg ha leszeded a virágait, akkor nagyobb hozamod lesz – ezt most kipróbálom. A késői burgonya megsárgult szárát vágd le és a krumplikat tartsd a földben még egy hétig, hogy megvastagodjon a héjuk.
A tartalom frissül majd képekkel és receptekkel, amikor megnőnek a növények.
Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.