TERASZ

Babakaspó – tippek a saját terméshez a hozzátápláláskor

Termeszd meg a hozzátáplálás zöldségeit otthon!

Ha kisbaba kerül a házba, azonnal fontossá válik a bio alapanyag, amit legtöbbször nem egyszerű beszerezni, ja és persze drága is. Ráadásul a kicsik még kis mennyiséget esznek, ezért néha elég lenne csak egy-egy zöldség, nem is kell egy csokor vagy kiló. Szóval minden abba az irányba mutat, hogy igen, igen, meg kell termeszteni otthon… Jöjjön néhány tipp és egy konkrét kaspómix is a teraszosoknak céklával, mángolddal és borsóval.

Mit ültethetsz a babának kaspókban?

  • A gyökérzöldségek közül a céklát (20 cm mély kaspóban), sárgarépát (20cm mély), petrezselymet/fehérrépát (30 cm mély), pasztinákot (40cm mély).
  • Nyári tököt (45 cm átmérőjű kaspóban), uborkát (30 cm átmérő) és cukkinit (60 cm átmérő).
  • Krumplit zsákban. (Édesburgonyát is – hamarosan a blogon!)
  • Babot és borsót (20 cm mély).
  • Spenótot (tavasszal és ősszel) és mángoldot (nyáron).

Miért jó ez a kombó?

Cékla, mángold és borsó: egy kisebb, alacsonyabb kaspóra terveztem most egy igénytelenebb mixet, amiből többször szüretelhető kisebb adag, mindegyik tele van értékes vitaminnal, sőt még színes is! Elméletileg a cékla 6 hónapos kortól, a borsó 8, a mángold pedig 10 hónapos kortól adható, de erről természetesen mindenki kérdezze meg a védőnőjét, anyukáját etc. A mángoldot kevesebben ismerik: a konyhában spenótként viselkedik, a kertben viszont annál sokkal igénytelenebb – és ami fontos, nyáron is megél, míg a spenót a melegben felmagzik.

ÜLTETÉS: ÁPRILISTÓL-JÚNIUS VÉGÉIG

SZÜRET: 9-12 hét múlva

Mire lesz szükséged?

Legalább 20 cm magas kaspóra. A borsót magról vetem, a mángoldot és a céklát palántáztam korábban, de az utóbbiak is nyugodtan mehetnek magról, arról is adok majd infót. Ami nagyon fontos: a föld, amibe ültetsz, legyen a lehető legtisztább, hogy elkerüld a nitráttúltengést, ami a 8 hónap alatti babáknál komoly gondot okozhat.
Ilyen szép a mángoldpalánta.

 Ültetés lépésről lépésre:

  1. Helyezd a kaspódat egy félárnyékos helyre. Minden magot áztass vízbe.
2. Ha fa anyagú a kaspód, akkor béleld ki egy műanyag tasakkal, hogy a nyirkosság ne károsítsa a fát és onnan se kerüljön szennyeződés a földbe. A tasakot lyukaszd is ki több helyen, hogy a víz el tudjon folyni.
3. Mehet is bele a vegyszermentes föld! Mivel ez egy nem túl tápanyagigényes kombináció, 1/3 komposzt, 2/3 sima föld bőven elég lesz. A borsónak készíts ágas-bogas támasztékokat és szúrd a földbe.
4. A vízbe áztatott borsószemeket 4 cm mélyre vesd el a támasztékok mellett, és 7-8 cm távolságot tarts a szemek közt.
5. A mángoldpalánták 15-20 cm távolságra mehetnek egymástól, vigyázva, hogy a levelek ne kerüljenek a föld alá. Ha magról veted, akkor 5 cm-enként tegyél 1-1 magot 1 cm mélyre, és ahogy nőnek majd, egyelned kell, amíg nem lesz meg a 15-20 cm-es távolság köztük.
6. A céklát csokrosan palántáztam és úgy is ültetetem majd el, ehhez nem kell egyesével szétválasztani a palántákat, hanem 3-4 palánta mehet egy nagyobb lyukba. A magról vetésnél 5 cm-enként vess el 2-2 magot 2 cm mélyre, egy jó alaposan beáztatott mélyedésbe.

7. Igazítsd el a földet: a borsóknál és a céklánál is kicsit nyomd be a földet a magok fölött, hogy a víz odagyűljön majd a gyökerekhez.

Hogyan tovább?

Magról vetésnél egyelned kell majd a mángoldnál és a céklánál, amikor látod, hogy elkezdik zavarni egymást a növények – de a levelek a céklánál is ehetők. A kifejlett mángold hónapokig tudja újratermelni a leveleit: szüreteld a szélső nagy leveleket rendszeresen, de a növény 1/3-ánál többet ne szedj le egyszerre. A borsót is folyamatosan szedni kell, ahogy érik.
Krumplival mindegyik igazi finomság a babának!

 

Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.