DIY

DIY: Hogyan készíts zöldségládát?

Ha unod a műanyag kaspókat, készíts saját magad zöldséges ládát!

Ültetni szinte bármiben lehet! Ez pedig azért nagyon jó hír, mert így igazán a saját ízlésünkre szabhatjuk a teraszunkat és a kertünket. Nézz szét otthon, talán van olyan kosár, doboz, láda, amiben szívesen látnál pár tő epret, paradicsomot, fűszernövényeket! Ebben a bejegyzésben egy nálam ragadt gyümölcsös ládát alakítok át a salátáimnak. Ha neked is van hasonló dobozod, ne fogd vissza magad: fess és vess!

Mire lesz szükséged?

Főként egy fa ládára, festékekre és ecsetekre. Ilyen ládát találhatsz néha virágosoknál és zöldség-gyümölcs árusoknál, de bármilyen más fa anyagú doboz is megfelel a célnak. Festékekből alapnak egy sötétzöld viaszos vékonylazúrt használok és a felirathoz egy fehér matt zománcfestéket vettem – mindkettő alkalmas kültéri festéshez. Mivel nem kell a ládához nagy mennyiség festékből, ezért érdemes több dologra is elhasználni. Egy széles ecsetem van a nagy felület megfestéséhez és egy kisebb a felirathoz. Vettem még egy lakkbenzin higítót az ecsetek lemosásához. Szükség lesz még csiszolópapírra, ceruzára és kesztyűre.

Zöldséges doboz készítése lépésről lépésre:

  1. Készíts magadnak egy kényelmes munkaállomást, és teríts le újságpapírt, hogy a ládán kívül más ne legyen festékes. Legyen kéznél konyhai papírtörlő is – minden óvintézkedés ellenére szükség lehet rá. A fadoboz felületéről távolítsd el a felesleges dolgokat, ha vannak, mint pl. kiálló szögek, ragacsok. Ezután egyenletesre csiszold le a smirglivel.
2. Ceruzával rajzold meg a mintádat és/vagy feliratodat. Ha sötét festéket használnál a dobozhoz, akkor ezt a lépést tedd meg inkább később, nehogy lefesd és így kárba vesszen a műved.
3. Rázd fel vagy keverd el alaposan a festéket, és kend rá az első réteget a dobozra – kívül és belül is, és figyelj az illesztésekre is.
4. A doboznak ki kell bírnia az esős napokat is, úgyhogy legyen minden jól befedve. Olvasd el a festék dobozán, hogy hány réteget javasolnak és mennyi a száradási idő. Nekem elég volt egy réteg is és 3 óra alatt teljesen megszáradt szeles időben. Ha tennél rá még egy réteget, akkor előtte csiszold meg még egyszer a felületet.
5. Jöhet a minta! Ha sötét a festéked, akkor most rajzold meg ceruzával a mintát és arra fess rá a lazúrfestékkel. Papírsablonnal is dolgozhatsz a pontosság miatt. Mivel nekem túl vastag volt az ecsetem, ezért a másik végével húztam meg a vonalakat.
6. Kicsit kesze-kusza, de a miénk!
Figyeld a blogot, mert hamarosan zöldségek is kerülnek bele!
Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!
Mentés
Mentés
Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.