TERASZ

Fast food kaspó – Termeszd meg a zöldségek leggyorsabbjait!

Egy olyan kaspót készítettem most, amivel – így a téli hónapok szürkesége után – a leggyorsabban juthatunk zöldséghez. Jöjjenek a tavasz Forma 1-es növényei: a bébisaláta, a retek és a spenót!

Miért jó ez a kombó?

Csodásan kiegészítik egymást a reggeli tányéron: a saláta színes, a retek ízes, a spenót pedig tele van vitaminnal! Egy hónap alatt mindegyik szedhetővé válik és ha minden második héten vetsz ebből a mixből egy kis kaspónyit, akkor júniusig folyamatosan szüretelhetsz (a nyári meleg már nem nekik való). A gondozásuk nagyon hasonló: 4°-os talajban már csíráznak, nagyon hasonló a vízigényük, bírják a kisebb talajmenti fagyokat, az árnyékosabb helyeket, de annál kevésbé szeretik a tartós meleget. Gondoskodj róla, hogy elég vizet kapjanak és ne legyenek hosszan 20° fölött, mert akkor felmagzanak – vagyis hosszú magszárat növesztenek, amitől a spenót és a saláta levele rossz ízű lesz. Ugyanekkor a retek még mindig használható, a virága mehet is a salátába!

ÜLTETÉS: MÁRCIUSTÓL MÁJUS KÖZEPÉIG

SZÜRET: 4-6 hét

Mire lesz szükséged?

Az ültetéshez az alapfelszerelésen kívül másra nem is lesz szükséged. A kaspó vagy láda, amit használnál, legalább 10 cm mély legyen, az ültetőközeged pedig csak általános virágföldből és komposztföldből áll majd. Magokból én a következőket választottam: a saláta egy ázsiai mix, ami Pak Choi, Mizuna és Tatsoi keverékéből áll össze, hogy igazán színes legyen (találkozhatsz a Mesclun (miskulancia) keverékkel is, ami szintén nagyon finom!) retekből a kisebb szemű Cherry Belle-t használom, hogy biztosan elférjenek egymás mellett a retekgömbök, spenótból pedig a tavaszi vetésre alkalmas Matadort vetettem el.

 

Ültetés lépésről lépésre:

  1. A fa kaspókat és ládákat mindig béleljük ki vastagabb műanyag tasakkal, szemeteszsákkal, hogy védjük a fát a korhadástól, és a talajba se kerüljenek a kezelt fafelületről különböző vegyi anyagok. A tasak alját lyukasszuk ki néhány helyen, hogy a felesleges víz távozni tudjon.

 

2. Keverjünk földet 1/4 részt komposztból, 3/4 részt általános virágföldből.

 

3. A földet lapogatással tömörítsük meg, hogy a felesleges levegő távozzon a talajból.

 

4. Öntözzük is meg és ha nagyon összeesik a föld, akkor pótoljuk, és azt is locsoljuk meg rendesen.

 

5. Jöhetnek a magok! Alul a DIY magszalagon 1 cm-es távolságra egymástól vannak a salátamagok, középen a retekmagok 2,5 cm-es távolságra egymástól, a legnagyobb maggal rendelkező spenót pedig a hátsó félkörben foglal helyet 3 cm-re egymástól. A spenótmagokat kicsit nyomkodjuk a földbe (1 cm-re), mert mélyebben kell lennie, mint a többinek. Az nő majd a legnagyobbra is, úgyhogy érdemes úgy helyezni, hogy ne takarja el a napot a többi növénytől.

 

6. Óvatosan fedjük le a magjainkat 1 cm komposztfölddel, öntözzük meg és a jelölőkre írjuk fel a növényeink nevét.

 

7. Fedjük le fátyolfóliával és akár már egy hét múlva gyönyörködhetünk a növekvő kis csírákban!

A talajt időről-időre nézd meg, és hogyha száraz 1 cm mélyen is, akkor öntözd. Reméljük, tényleg gyorsak lesznek!

Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.