TERASZ

Fejes, tépő és bébi mix

A saláta minden formája egy helyen! A tavaszi és nyár eleji teraszok egyik leghálásabb terménye a saláta, ami hetek alatt megnő, bírja a hirtelen hidegeket, eltűri a félárnyékot és számtalan fajta kapható belőle magként. Dobd fel a tányérod a színes kis rostokkal!

Miért jó ez a kombó?

Pár hét után már lesz salátád és onnantól kezdve folyamatosan – akár hónapokig – csipegetheted! Először a bébilevelek készülnek el, majd a tépősalátát szedegetheted, végül pedig a nagy fejeket emelheted ki. Bármelyik salátafajtából lehet bébi, tépő vagy fejessaláta – az, hogy melyik lesz belőle végül, az ültetési távolságtól függ. Ültetéshez egy virágos vagy gyümölcsös fa láda pont tökéletes a célnak, mert nagy a felülete, nem foglal sok helyet – és még jól is néz ki.

ÜLTETÉS: MÁRCIUSTÓL  MÁJUS KÖZEPÉIG.

SZÜRET: 4-8 hét

Mire lesz szükséged?

A ládád vagy kaspód legyen legalább 10 cm magas. Szükséged lesz egy műanyag tasakra, amivel kibéleled – ez lehet akár a virágföld zacskója is. Kell még anyaggranulátum, komposztföld és virágföld. A magokkal bátran kísérletezz! Az egyik nagy kedvencem a ‘miskulancia’ salátamix, aminek elvileg legalább hétféle salátából kell állnia – én most ebből készítem majd a bébileveleket. A tépősalátám a Lollo Rossa és Lollo Bionda lesz magszalagon. Fejes salátáknak pedig egy hazai csíkszentmihályi fajtát próbálok megfejesíteni.

Ültetés lépésről lépésre:

  1. Készítsd elő a ládát és a hozzávalókat. A saláták közül a fejes salátának valót előre palántáztam tőzegkorongban, a többit magként vetem el.
2. Tegyél a ládába egy műanyag tasakot – akár azt, amelyikben a virágföldet vagy a komposztot vetted. Vágj rajta lyukakat, hogy a víz gond nélkül tudjon kifolyni.
3. Legalulra teszek egy réteg agyaggranulátumot, két okból is: egyrészt fontos, hogy föld ne tömítse el a kivágott lyukakat és a víz szabadon távozni tudjon, másrészt a granulátum kicsit meg is őriz a fölösleges nedvességből, amit a befejesedő saláták – amiknek jó a folyamatos nedvesség – szeretni fognak. Granulátum helyett törött anyagcserepeket is használhatsz.
Itt már el van keverve egy kis földdel a granulátum, mert épp újrahasznosítom egy másik cserépből.
4. Halmozd rá földet, ami állhat 1/4 rész komposztból és 3/4 rész virágföld keverékből.
5. Locsold meg alaposan, így legalább tesztelheted is, hogy megfelelően elfolyik-e a víz.
Egyszer talán találok majd egy finomabban locsoló kannát…
6. Kiskapával (‘hagymakapával’) készítsd elő a helyet a saláta palántának. Ha nincs palántád, semmi gond! Nyugodtan tegyél bele 1-1 magszemet a láda két felső sarkába, ahová elképzelnéd a fejeket, 15 cm-re a láda szélétől és 15 cm-re egymástól. Ennél a tipikus láda-formánál, ami 45 cm széles, pont kijön.
7. Az alsó sortól 5 cm, majd onnan is 5 cm távolságban húzz két egyenes árkot a többi magnak. A tépősaláták legalulra jönnek, azok 2 cm-enként mennek egymás mellé. A bébilevelek a középső sorban lesznek 1 cm-enként. Még a két fejessaláta palánta közé is vetettem néhány magot, azokat szedem majd ki elsőként, hogy a fejeknek legyen helyük nőni.
8. 1 cm földréteget tolj rá vissza az árkok két oldaláról és tedd az egész kreációt napos helyre.

Hogyan tovább?

A saláta a napos de hűvösebb időt szereti, úgyhogy a tavaszi és őszi idő a legjobb neki. Nyáron is lehet salátát nevelni árnyékban, de akkor már nagy a felmagzás veszélye, főleg a fejessalátánál. De sebaj, nyáron úgyis annyi más zöldség van! A bébileveleket csak akkor szedd le, amikor épp elfogyasztanád, mert nem igazán tárolhatóak. A tépősalátánál mindig a szélső nagyobb leveleket szedd elsőként és így sokszor újratermeli majd magát középről. Az, hogy egy saláta szépen megfejesedjen, egy kicsit haladó tudást igényel, és 2 hónapot is akár, de ne aggódj, ha nem fejesedik, szedd le tépőként! A gyökereket egyiknél se szedd ki, mindent a föld fölött vágj el vagy csípj le, később ráhalmozva a földet ültethetsz a ládába mást!
Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá itt a Blogon vagy a Facebookon!

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.