KONYHAKERT, NÖVÉNYISKOLA

A Nagy Konyhakerttervezés Útmutató

Hogy lesz egy darab földből konyhakert? Útmutató 8 lépésben.

Ha csak egy teraszod van, akkor helyettesítsd azt a szót, hogy ‘kert’, arra, hogy ‘terasz’. Vicces szavak is kijönnek majd.

 1. Találd meg az ideális helyet az ültetésre! Ehhez pedig a legjobb módszer, ha eltöltesz egy teljes napot a kertben – nem akkora büntetés… Figyeld meg a természet erőit, amelyek a zöldséged növekedését befolyásolják majd: a Nap útját, az árnyékot, a szelet, és nézd meg, hogy neked hol esik igazán jól üldögélni.
Egy jó konyhakert tulajdonságai:
 • 5-8 órán keresztül éri nap,
 • nem túl szeles, mert a szélben lassabban nőnek a zöldségek és a föld is kiszárad,
 • jó a földje: vagyis nem túl agyagos, nem túl homokos, de tápanyagban gazdag. Hogy felismerd, milyen típusú a talajod, próbáld ki a nagyon egyszerű DIY földteszttet a blogról.
 • közelben van a vízforrás – kétszer is meggondolod, hogy kell-e arra a cukkinire még egy kanna víz, ha a kert másik végébe kell elmenni érte.
 • +1: kellemes kis fészek, ahol valóban lenne kedved időt tölteni, és így a kertészkedés nem munka lesz, hanem a mindennapok része.
2. Döntsd el, mit ültetnél! Mindig felvillanyozódom, amikor év elején leülök a magkatalógusokkal, és megtervezem, hogy mit eszik idén a család. Egyik évben, még a kertészéveim elején, amikor teleültettem különféle színes tökökkel az ágyásokat, rájöttem a tervezés fontosságára, ugyanis ezek sok helyet foglaltak, vízigényesek, körülményesek és ráadásul alig ettünk belőle…
 • Gondold végig, hogy mit esztek egész évben. Hamburgert? Akkor kell a paradicsom, lilahagyma, saláta, jalapeno paprika, savanyú uborka (ahhoz kapor). Pizzát, tésztákat? Paradicsom, fokhagyma, bazsalikom mindenképp! Ezeken kívül mindig hagyhatsz egy kis helyet olyan zöldségnek is, ami nem a mindennapi étkezés része, de szívesen kipróbálnád!
 • Csak friss zöldséget csipegetnél vagy befőznél télre is? Ha frisset, akkor válassz folytontermő fajtát, ami hónapokig ontja kis adagokban a termést, de ha befőznél, akkor vegyél determinált típust, ami egyszerre érik be egy hatalmas adagban.
 • Kis hellyel gazdálkodsz? A bokros típusok helyett válassz futókat – csak arra figyelj, hogy ahhoz tartószerkezet is kell. Fölfelé tud terjeszkedni a bab, a borsó, a paradicsom és az uborka.
 • Válassz olyan fajtát, amit nem találsz meg a boltban és tényleg sokkal nagyobb ízélményt adhat!

  A férjem quiche receptjéhez például cukkini, spenót vagy mángold, hagyma, fokhagyma és sok-sok fűszer kell minden éven.
3. Tervezd meg az ágyásokat! Egy adott területen rengeteg izgalmas elrendezés lehetséges, de általában mindegyiknél érvényes, hogy 1-1,20 m széles és 1-3 m hosszú ágyásokat érdemes tervezni, hogy minden zöldséghez hozzáférj. Az ágyások közé pedig egy legalább 0,5 méteres úttal számolj. Nálunk 1,20×3-as magaságyások vannak, de az 1×1-esek is nagyok helyesek! Ha téglalap alakú lesz az ágyásod, akkor K-NY irányban tájold, hogy a déli nap oldalról végigsüsse és ne árnyékolják le egymást a növények. Fogj egy papírt és egy ceruzát vagy nyiss egy Excelt, majd vedd elő a listádat, ami az ültetendő növényeket tartalmazza és kezdődhet az ágyástervezés! A zöldségek elhelyezésének legfontosabb szempontjait összegyűjtöttem ebben az ágyástervezésről szóló cikkben. Nagy igazság, hogy egy kicsi, de jól megtervezett ágyás, dús komposztos földdel sokkal több termést hoz, mint egy gazos háromszor akkora terület. (Sajnos) ez is saját tapasztalat…
Így néznek ki az idei ágyásaim egy app-ban, nyár elején.
4. Szerezd be a kerti szerszámokat! Induláshoz már van egy alapfelszerelés listám, de ha van egy kerted, akkor szükség lehet még pár dologra, mint a locsolócső vagy locsolókanna, egy nagy ásó a föld mozgatásához, és gereblye a föld elsimításához.

5. Építs! Teljesen a magaságyások/emelt ágyások híve vagyok, mert nemcsak nem kell földig hajolni a növényekhez, de  kisebb helyen nagyobb hatékonysággal lehet benne zöldséget termeszteni. Ha azt érzed, hogy ez a kertészkedés nálad nemcsak egy fellángolás, akkor építs egyet! Ezzel a lökettel az ágyások mellé mehet a komposztáló is. Barkácsolnod kell még jó erős tartószerkezet a paradicsomnak, hálót az uborkának, sátort a borsónak és futóbabnak (bambusztipit építettem ebben a bejegyzésben) és egy-egy hosszabb bot kell a paprikáknak, a napraforgónak és a kukoricának is.

6. Palántázz, ültess, vess! Most már, hogy elkészült a kerted, tudod, hogy mit szeretnél ültetni, rendeld meg a magokat, kezdj el palántázni vagy vásárolj palántákat, készítsd fel őket a hűvösebb estékre és mehet is a kiültetés!

7. Tápláld és gondozd a növényeidet! Azon túl, hogy locsolod a növényeket és az egyes fajtáknál elvégzed a speciális teendőket (pl. a paradicsomoknál eltávolítod az ún. hónaljhajtásokat), még megizmosíthatod őket egy kis (természetes) táppal, hogy erős szép szárat, leveleket növesszenek, vagy hogy a virágból könnyebben termést hozzanak. (Hamarosan jönnek a házi készítésű bio tápok is a blogra.) Lisztharmat, csigák, bogarak – a gond sokféleképpen jöhet, ha elég hamar észreveszed, akkor a növény még menthető.

8. Élvezd! Akkor lesz hosszútávú a kapcsolat a kerteddel, ha szeretsz ott lenni. Ha van hely, ahol leülhetsz, lefekhetsz, olvashatsz, grillezhetsz, dolgozhatsz, a gyerekkel játszhatsz vagy amit szeretnél. Egyre-másra jelennek meg a kutatások arról, hogy kertészkedés terápiás hatással van ránk. Amúgy is végtelen a lista, hogy miért is éri meg konyhakerttel foglalkozni, itt írtam már erről 10 jó okot.
A fenti pontok mindegyike megér egy külön bejegyzést, és jönnek is!
Te mit tennél még hozzá? Írd meg hozzászólásban itt a blogon vagy a Facebookon!

 

Mentés
Mentés
Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.